Już po raz kolejny Studio kulinarne Look&Cook zaprasza dzieci w wieku 8-16 lat do Przytoku
na 5-dniowe plenerowe warsztaty kulinarne w czasie wakacji. To tutaj na terenie Pola Golfowego
i Akademii Tenisa gotujemy, ciesząc się obcowaniem z przyrodą.
Już po jednym turnusie wspólnej pracy i zabawy, dzieci będą w stanie przygotować 5 smakowitych
śniadań i 5 równie niezwykłych obiadów, zamieniając się w domu w prawdziwych szefów kuchni.
Pełne pasji wspólne gotowanie dostarczy dzieciom wielu niecodziennych, kulinarnych atrakcji
i radości
* Warsztaty kulinarne prowadzi Zosia Zaborowska, finalistka Master Chef Junior
*Półkolonie będą realizowane zgodnie z wytycznymi przeciwepidemicznymi GIS, MZ i MEN w zakresie zapewnienia dzieciom bezpiecznych warunków wypoczynku.
Ramowy plan dnia pakietu kulinarnego
- 9:00-9:15 zbieranie się grupy
- zajęcia tematyczne
- wspólne gotowanie obiadu i podwieczorku
- obiad
- podwieczorek
- od godz. 12:00 odbiór uczestników
Terminy
- Turnus 1: 28.06 – 02.07.2021
- Turnus 2: 05.07 – 09.07.2021
- Turnus 3: 12.07 – 16.07.2021
- Turnus 4: 19.07 – 23.07.2021
- Turnus 5: 02.08 – 06.08.2021
- Turnus 6: 09.08 – 13.08.2021
Szczegóły:
- Opieka w ramach pakietu kulinarnego w godzinach 9:00-12:00. ( możliwość opieki nad dzieckiem po godz 12:00 / 25 zł za godz
- Wiek: 8-16 lat.
- Koszt: 300 zł brutto. W cenę zajęć wliczone są posiłki ( obiad, podwieczorek) atrakcje, opieka trenerów kulinarnych, ubezpiecznie od NNW.
Miejsce wydarzenia:
Plenerowe Studio Kulinarne Look&Cook Przytok /Akademia Tenisa ul. Golfowa 1
- Dzień pierwszy „ Amerykański sen”
Menu kulinarne:
– Nuggetsy ze zdrowymi frytkami
– Najlepsze, mocno czekoladowe Brownie z nutą mięty i culie malinowe
Podczas naszego warsztatu „Amerykański Sen” dzieci:
- poznają flagę USA, policzą namalowane na niej gwiazdki i dowiedzą się, co one oznaczają;
- dowiedzą się, skąd wziął się Kaczor Donald, Myszka Mickey i Superman;
- Poznają amerykańskich superbohaterów.
- poczują się jak amerykańscy scouci przy ognisku;
Odkrywamy USA, przyglądając się ikonom tego kraju. Zobaczymy Statuę Wolności i Biały Dom, dowiemy się, kto w nim mieszka. Zaglądniemy do amerykańskiej restauracji McDonald’s i przyjrzymy się, jak wyglądają jej stali bywalcy (przy tej okazji porozmawiamy o zdrowym odżywianiu). Zapalimy w sali bezpieczne ognisko (bez ognia) i „upieczemy” nad nim pianki marshmallows. Odwiedzimy również Hawaje – nauczymy się lokalnego powitania oraz udekorowani w girlandy z kwiatów zatańczymy taniec hula. Na koniec zapoznamy się z Waltem Disney’em i stworzonymi przez niego postaciami oraz przebierzemy się w stroje Superbohaterów. ( Jeśli ktoś posiada taki strój)
- Dzień drugi „ Ale Meksyk”
Menu kulinarne:
– tortilla z kurczakiem i warzywami
– churros z czekoladowym sosem
Na naszych warsztatach “Ale Meksyk!” dzieci będą mieć okazję:
- poznać legendę o powstaniu kraju,
- dowiedzieć się, jak wiele rzeczy robi się z agawy,
- powąchać różne papryczki i przyprawy kuchni meksykańskiej,
- przymierzyć sombrera
.
Ile jest wulkanów w Meksyku? Czy mogą wybuchnąć? Kto budował w Meksyku piramidy? Czy największa na świecie piramida jest w Egipcie? Co wskazywał kalendarz Azteków? Jakie zwierzęta żyją w Meksyku? Kim są Mariachi? Poprzez zabawę, muzykę, barwne rekwizyty i żywe opowieści przybliżymy dzieciom pejzaż i kulturę kraju.
3 Dzień trzeci „ Słoneczna Grecja”
Menu kulinarne:
– grecka pita z obłędnym tzatziki
– oraz biscotti z migdałami
Na naszych warsztatach „Słoneczna Grecja” dzieci będą mieć okazję:
- Poznać przepiękne greckie krajobrazy,
- Przećwiczyć zmianę warty jak żołnierze w Atenach,
- Zatańczyć radosną zorbę
- Dowiedzieć się wiele ciekawostek o greckiej kuchni i jej przyprawach oraz zwyczajach,
- Istnieje możliwość wykonania greckich pieczęci / herb grecki w masie solnej, które pozostaną dzieciom na pamiątkę (należy przygotować masę solną przed zajęciami).
Grecja to kolebka europejskiej kultury, dlatego warto dobrze ją poznać. Jak wyglądali pierwsi na świecie aktorzy? Czym różnią się zielone oliwki od czarnych? Poprzez zabawę i odpowiednie rekwizyty, dzieci znajdą odpowiedzi na wiele ciekawych pytań. Na koniec zatańczą wesołą zorbę.
4 Czwarty dzień „ Dobre bo polskie”
Menu kulinarne:
– gołąbki w kilku wersjach
– mini serniczki z musem malinowym
Na warsztacie skupimy się na ważnych kwestiach:
-
- Budowanie świadomości dzieci, jakości produktu
- Omówienie jak bogata w regionalne produkty jest kuchnia polska
- Jak ważne jest nie marnowanie jedzenia
- Pokażemy dzieciom jak kisić warzywa ( należy przynieść 2 własne 0,5 litrowe słoiki )
- Dzień włoski „Ciao, Italia!”
Menu kulinarne:
– Samodzielnie przygotowana pizza
– Deser słoiczkowy Tiramisu
Na naszych Warsztatach “Ciao Italia” dzieci będą mieć okazję:
- Poznać flagę, krajobrazy i zabytki Włoch.
- Nauczyć się witać, dziękować i żegnać po włosku oraz poznać kilka włoskich gestów.
- Przymierzyć czapki pizzaiolo i wziąć udział w konkursie na najlepszą pizzę.
- Zobaczyć różne rodzaje makaronu, w różnych kształtach i kolorach.
- Dowiedzieć się, kim był Pinokio, wykonać samodzielnie WENECKĄ MASKĘ.
- Odkryć niezwykłość Weneckiego Karnawału, , wykonać samodzielnie WENECKĄ MASKĘ.
Niezwykle kolorowe i interaktywne zajęcia wprowadzą każdego Małego Odkrywcę w klimat prawdziwych Włoch. Dostosowane do wieku dzieci aktywności sprawią, że przeżyjemy wspólnie prawdziwą włoską przygodę. Wątki kulturowe, przyrodnicze i kulinarne oraz elementy edukacyjnej zabawy splatają się w pełną zmysłowych wrażeń i łatwo przystępnej wiedzy całość.